Léto z pohledu tradiční čínské medicíny

kopretiny-1980

Léto dle TCM, je čas srdce (Xin) a je spojováno s ohněm, největší aktivitou a expanzí energie. V tomto období se tělo otevírá, máme tendenci být aktivnější, ale zároveň je důležité se nepřehřát. 

Orgán: Srdce
Prvek: Oheň
Emoce: Radost
Chuť: Hořká
Barva: Červená
Směr: Jih
Denní doba: 11-13h

Radost je krásná, přirozená emoce, která naplňuje naše srdce a podporuje vitalitu. Pokud je jí ale moc, může přejít v dychtivost - touhu, která vyčerpává naše síly a oslabuje ducha šen, což může vést k nerovnováze a oslabení srdce.  

Jak poznáme, že duch šen není v rovnováze?

Všímejte si lidí, které máte kolem sebe.
Jsou výstřední, samolibí nebo třeba přeskakují z jedné činnosti na druhou, aniž by je dotáhli do konce? Mají tendenci posuzovat, co je správné a co špatně? I vše může být projevem neklidného ducha šen, a tím se oslabuje i srdce. 

Co přináší harmonii?

Klíčem je vnitřní smíření a spokojenost, které do života vnášejí klid, harmonii a stabilitu, opravdovou radost, která léčí a posiluje naše srdce.
Užívejte si radost a nenechte se pohltit dychtivostí.

Stravování v létě z pohledu tradiční čínské medicíny

Cíle letního stravování je ochlazovat organismus, aniž bychom oslabili trávení (nepřehánět syrovou stravu). Zvlhčovat tělo – podporovat tvorbu tělesných tekutin (Jin) a lehce tonizovat srdce a krev, udržovat vnitřní klid.

Doporučené potraviny pro léto:

  • Ochlazující: meloun, okurka, salát, máta, jahody, broskve, mungo fazole.
  • Zvlhčující: hrušky, tofu, cuketa, jablka, květák.

  • Lehké obiloviny: ječmen, rýže, jáhly.
  • Hořké chutě (vyživují srdce, odvádějí horko): rukola, čekanka, hlávkový salát, kopretinový čaj.

  • Luštěniny a klíčky: mungo, čočka, cizrna.
  • Bylinky: máta, heřmánek, jasmín, květy chryzantémy.

Více: Emoce dle TCM (připravuje miniakademie Heleny Wojdylové)

- objevíte souvislosti mezi emocemi a zdravím
- porozumíte, jak emoce ovlivňují jednotlivé orgány

louka-1980