Podzimní stravování dle tradiční čínské medicíny

Z pohledu TCM toto období souvisí s plícemi a tlustým střevem. Příroda, která byla doposud plná energie, najednou ztrácí na své síle. Tato energie přírody přechází dovnitř, z léta, expanze, do jistého útlumu a do přípravy na zimu. Součástí přírody jsme právě i my, lidé. Proto je na podzim velmi důležité řešit stravování. 
Důležité je v tomto období zahřívat a zvlhčovat plíce, vzduch v tomto období bývá chladnější a sušší. Proto je důležité konzumovat potraviny, které toto tělu doplní. Důležité je také podporovat imunitu. Plíce řídí obrannou energii (wei qi), proto i vhodná strava chrání před nachlazením a virózami.
Podzim je období, kdy je vhodné také přejít k hutnějším jídlům (nyní pozor již na saláty a syrovou stravu, které mohou tělo oslabit). Vhodné jsou teplejší úpravy jídla, jako je dušení, pečení, výborné jsou vývary a polévky. Chuť podzimu je ostřejší (pikantnější), v malém množství podporuje činnost plic, rozhýbává energii (vhodný je například čerstvý zázvor, křen, cibule, česnek, ředkev, kořenová zelenina). Jaké další potraviny mají zvlhčující účinek? Tak například hrušky, Číňané doporučují i hruškový kompot (ten doporučují i při virózách), rýže, med, mandle, dýně, sladké brambory. Také se doporučuje omezit suchou a tvrdou stravu (suchary, tvrdé pečivo) - může podporovat suchost v plicích. 
 

Doporučené potraviny pro podzim: 

  • Zelenina: batáty, dýně, kapusta, cibulová zelenina, kořenová zelenina (ředkev, cibule, česnek)
  • Ovoce: hrušky, hruškový kompot, jablka, může být i kompot hruška a jablko( doporučuje se přidat med), hrozny
  • Luštěniny a obiloviny: cizrna, oves, rýže, fazole adzuki
  • Ořechy a semínka: mandle, černý sezam, vlašské ořechy
  • Byliny a koření: zázvor, skořice, anýz, fenykl (vše však je doporučeno jemně doladit)